S'identifier - S'inscrire - Contact

Avertissement

L'asbl EPURES continue son parcours comme association environnementale.
Vous pouvez la retrouver sur son site et sur sa page Facebook.
Nous laissons ce site ouvert comme archives particulièrement sur le dossier des nuisances aériennes.

Nuisances aériennes
Porter plainte

Quelques liens importants

BAC: trafic en temps réel (fiabilité des trajectoires 2 km)
Bac: trafic (fiabilité inconnue, trajectoire courte)
BAC: pistes en service
BAC: travaux en cours
BAC: déposer plainte 


Bruxelles-National: Tobback et Zaventem, populisme et démagogie

Pourquoi Bruxelles et pas Louvain?

Par chercheinfo • Avions: actualité, bruit et pollution • Mercredi 26/10/2005 • 3 commentaires • Version imprimable

Bruxelles Air Libre, dans un communiqué de presse en néerlandais, s'insurge contre les propos de Louis Tobback, bourgmestre de Louvain, qui veut conserver le ciel de sa ville libre de tout avion. Nous ne pouvons que nous associer à cette démarche et confirmer qu'aucun avion ne survole Louvain, si ce n'est à ses frontières. Depuis longtemps, nous avions constaté que la région de Louvain était épargnée. (consultez notre carte en cliquant ici) Saviez-vous que pour les décollages en 07, donc de l'ouest vers l'est, en direction de Louvain, les avions virent vers le sud avant de survoler l'entité de Louvain. Ils se dirigent alors vers la balise d'Huldenberg (limite de Wavre et de Grez-Doiceau) pour effectuer à nouveau, un virage vers l'est. Tout cela, pour éviter Louvain. Cela a pour conséquence: 1.d'augmenter les survols au-dessus du Brabant wallon et de la commune d'Huldenberg, déjà victimes des décollages en 020 et en 25; 2.de diminuer l'altitude de survol de ces mêmes zones à cause des virages. 3.d'augmenter la gêne des communes flamandes en amont de Louvain, toujours à cause des virages.

Tout cela est-il bien normal? Si Bruxelles peut être survolée, pourquoi pas Louvain? Apparemment, nous ne sommes pas égaux devant la dispersion.

L'équipe de Trop de Bruit.

Persbericht van Bruxelles Air Libre Dossier : Hinder en risico’s van vliegverkeer uit Zaventem Burgemeester Louis Tobback verheft zijn nimby-stem en waarschuwt voor spreiding over Leuven-stad. Bruxelles Air Libre Brussel veroordeelt zijn populistische houding en wijst op de zoveelste politieke manipulatie en desinformatie in dit dossier.

Vandaag kon men in de pers (Laatste Nieuws) lezen "Tobback verzet zich tegen oneerlijke spreiding nachtvluchten".Volgens de burgemeester moet Brussel ook zijn deel van de ellende dragen. De vereniging Bruxelles Air Libre Brussel veroordeelt deze leugenachtige houding van de burgervader. In Leuven heeft de burgemeester er altijd voor gezorgd dat zijn stad volledig vliegvrij bleef, ondanks alle spreidingsplannen. Het Brussels Gewest kreeg in 2003 een nachtelijke route opgelegd dwars door het centrum van de agglomeratie van oost naar west. Boven Leuven-stad valt geen vliegtuig te bekennen, niet overdag, en zeker niet ’s nachts. Dit alles ondanks het feit dat Leuven-centrum en Brussel-centrum slechts op resp. 12 en 10 km van de startbanen gesitueerd zijn.

Burgemeester Tobback deinst er niet voor terug de meest populisitsche argumenten te gebruiken om de Brusselaars de mond te snoeren en "zijn" Leuven vliegvrij te houden. Hij verbindt de naam Brussel-Nationaal met het overvliegen van Brussel. Als de luchthaven van Zaventem "Brussel-Nationaal" heet, dan is het omdat onze nationale regering (met regeringsleden die meestal niet in Brussel woonden) indertijd zelf die naam gegeven heeft, en niet de bevolking van Brussel.

De vereniging Air Libre veroordeelt ten stelligste zijn beschuldiging inzake het feit dat de Brusselaars de plattelandsbewoners voor "boerekes" uitmaken. Deze benaming is een uitspraak van de heer Tobback zelf en valt onder zijn volledige verantwoordelijkheid. Het getuigt van uiterste manipulatie en wijst misschien op het misprijzen van de burgemeester zelf ten aanzien van de plattelandsbewoners rond Leuven.

De "aanvaardbare regeling" die burgemeester Louis Tobback voor ogen heeft is er vooral een die Leuven vliegvrij houdt en Brussel een maximale overlast bezorgt. Op dit ogenblik slikt het Brussels Gewest (vooral het noord-oostelijke deel van de agglomeratie) 89 % van alle vertekkende vluchten, een nachtelijke route dwars door het centrum, en een intensief deel van de landende vluchten over de oostkant van de agglomeratie. Leuven-stad ofte de Leuvense agglomeratie is daarentegen quasi vliegvrij. Volgens de laatste versie van het Spreidingsplan-Anciaux is de richtlijn zelfs dat het vliegen over dorpskernen gemeden moeten worden.

Bruxelles Air Libre Brussel herinnert eraan dat zij een Tien-puntenplan voorgelegd heeft aan de Federale regering waarbij net zoals de landingsroutes ook de opstijgroutes woningvrij gemaakt moeten worden om zodoende de rechten van alle omwonenden te herstellen. Dit zal de enige manier zijn om de luchthaven van Zaventem, haar bedrijven, haar werknemers, en haar omwonenden een zekere en veilige toekomst te waarborgen.




Commentaires

Graag niet teveel onderling geruzie. par Rik Huys le Mercredi 26/10/2005 à 11:05

Beste,

Ik ben jullie acties en standpunten zeer genegen, ook al woon ik helemaal niet in Waals-Brabant. Ook niet in Leuven overigens.  Maar nu gaan jullie toch even over de schreef. Jullie vragen een terugkeer naar het historisch gegroeide baan- en routegebruik. Akkoord. Daar heeft Dhr. Tobback ook helemaal geen moeite mee. De bocht voor vliegtuigen naar het Zuiden voor Leuven is historisch ook altijd al het geval geweest - zelfs al voor Tobback burgemeester was. Dus: waarom maken jullie dan ruzie ? Ik ken een lachende derde: de actiegroep Noordrand (zone 1) en Minister Anciaux - auteur van het spreidingsplan. Zij sturen hun geluidsoverlast naar Zuid en Oost en dan gaan die regio's onderling een beetje de last op elkaar proberen af te schuiven. Laat u dus niet afleiden en verlagen tot zulke achterhoegevechten: jullie zijn zelf slachtoffer van gewijzigd baan- en routegebruik door vliegtuigen. Dan moet je doel zijn die wijziging ongedaan te maken, niet om iemand anders ook slachtoffer te willen maken. Houd het dus bij het eerste doel: terugkeer naar het historisch gegroeide baangebruik ! Dat is goed voor jullie en dat is goed voor Leuven ! Werk aub zoveel mogelijk samen, ook met Nederlandstaligen. Alle zones 2, 3, 4, 5 en 6 zijn slachtoffer van het afschuiven door zone 1. Laat ons dan ook samenwerken in plaats van onderling te ruziën.

Rik Huys


Urgent ! par boulanger le Mercredi 26/10/2005 à 12:15

Voir commentaire : http://tropdebruit.joueb.com/news/1134.shtml


Re: Graag niet teveel onderling geruzie. par ChercheInfo le Jeudi 27/10/2005 à 16:17

Antwoord via mail van BAL.

Mijnheer Huys,

Bedankt voor uw reactie op desbetreffend persbericht.

Het gaat ons vooral om de zeer arrogante houding van (veel) Vlaamse (en Franstalige) excellenties, en in dit geval specifiek burgemeester Tobback, die weinig interesse toont voor de toestand in de Brusselse agglomeratie, maar wel zijn Leuven boven alles veilig stelt.
Zeer ergerlijk is het feit dat hij bereid is de Brusselse agglomeratie op te zadelen met alle hinder, en geen enkel middel hiervoor schuwt, leugens en misprijzen incluis.

Ongetwijfeld doet hij dit vanuit een gebrekkige dossierkennis, gestuwd door zijn partijlijn en de machtige desinformatie-propaganda-machine uit de noordrand.
Ik nodig u uit om het artikel hieronder te lezen.

Onze bedoeling is niet Leuven op te zadelen met hinder, maar wel erop te wijzen dat voor Brussel en Leuven twee maten en twee gewichten gebruikt worden.

Een eenvoudige terugkeer naar historisch baan- en routegebruik is voor ons niet de finale oplossing. De verenigingen in Brussel, net zoals de geluidsnormen kwamen tot stand nog voor sprake van enig officieel spreidingsplan, en dit omdat het luchtverkeer reeds een tiental jaar te intensief werd op bepaalde delen van de Brusselse agglomeratie.

De enige oplossing ons insziens behelst een afbouw van de nachtvluchten en een beperking van de dagvluchten, en dit in combinatie met het herstellen van woningvrije corridors in de gebieden met de hevigste hinder door opkoop en schadeloosstelling.

=======================================





25/10/2005 - Het Laatste Nieuws - Kirsten Bosmans

Tobback verzet zich tegen «oneerlijke spreiding nachtvluchten»

Leuven

Het probleem rond de spreiding van de nachtvluchten deint uit naar Leuven. Burgemeester Louis Tobback (SP.A), die zelf een lichte stijging opmerkt van het aantal vliegtuigen boven zijn hoofd, klonk gisteren erg strijdvaardig. «Er moet een eerlijke spreiding komen. Dat wil zeggen dat Brussel ook zijn deel van de ellende moet dragen. Het moet niet allemaal op de kap van de plattelandsbewoners terecht komen. We laten ons niet om het even wat opdringen.»



Burgemeester Louis Tobback, en met hem het voltallige Leuvense stadsbestuur, is bereid het resultaat van de regeringsonderhandelingen af te wachten. Maar voor het zover is, wil hij toch al enkele dingen duidelijk stellen. «Als stadsbestuur hebben we ons tot nu nooit echt uitgesproken over de zaak. Terwijl de discussie al langer in alle hevigheid woedt in de ons omringende gemeenten. Maar nu de onderhandelingen hun eindpunt naderen, wil ik er toch even de nadruk op leggen dat we ons niet bij om het even welke beslissing neerleggen. We eisen een eerlijke spreiding van de nachtvluchten. Het Brusselse Gewest mag er dus niet onderuit komen, hoe graag ze dat ook zou willen», vertelt de Leuvense burgemeester.

«De luchthaven van Zaventem heet volgens de Brusselaars 'Brussel Nationaal'. De term 'Zaventem' is uit den boze. Dan moeten ze er ook maar de verantwoordelijkheid voor dragen. De Brusselaars willen alles afschuiven op de kap van de plattelandsbewoners - de 'boerekes', zoals ze ons noemen - maar daar gaan we niet mee akkoord.»



Tobback voert nochtans geen pleidooi voor een nachtvluchtvrij luchtruim boven Leuven. «Ik begrijp dat we mee de last moeten dragen», vervolgt Tobback. «Ik merk sinds kort ook een stijging van het aantal vluchten boven mijn hoofd op. Maar daar moeten we mee leven. Je mag niet vergeten dat we in Leuven ook veel voordelen plukken van de nabijheid van de luchthaven. Maar de spreiding moet wel correct gebeuren.»



Het is nu wachten op wat de onderhandelingen tussen Vlaanderen en Brussel opleveren. (KBH)