Gemeentebesturen en bewoners rond luchthaven Zaventem eisen duidelijk standpunt Vlaamse Regering: Terugkeer naar 1999.
De bewonersgroepen en gemeentebesturen rond de luchthaven van Zaventem zijn geschokt door de onrealistische houding die de Vlaamse regering inneemt in de voor de luchthaven en de omwonenden zo belangrijke onderhandelingen. Ze zijn verontwaardigd dat ze nog steeds niet officieel ontvangen zijn om hun standpunten uit de doeken te doen. Ze eisen dat de Vlaamse Regering alle elementen die overblijven uit het Spreidingsplan uit haar plannen schrapt, en pleiten unaniem voor de terugkeer naar de situatie van voor 1999.
Het Vlaamse voorstel dat momenteel ter tafel ligt is een variant op het beruchte Spreidingsplan. Het was net dit Spreidingsplan dat de afgelopen maanden en jaren geleid heeft tot een ondraaglijke overlast en tot een onhoudbare situatie van rechtsonzekerheid. Méér nog: dit nieuwe voorstel zal een escalatie van juridische procedures met zich meebrengen, met als resultaat het totale gebrek aan stabiliteit en rechtszekerheid voor de bewoners rond de luchthaven en de luchthaven zelf.
De vele gerechtelijke procedures en de daardoor ontstane impasse tonen aan dat het Spreidingsplan, of zelfs maar elementen eruit, onmogelijk haalbaar zijn. De situatie van voor 1999, zijnde het logisch preferentieel baangebruik, moet hersteld worden met absolute prioriteit voor de veiligheid en de overheersende windrichtingen . Daar is zelfs Brussel het over eens. Enkel op die manier kan de rust in de wijde omgeving rond de luchthaven terugkeren en wordt het evenwicht tussen het economische belang van de luchthaven en de ecologische belangen van de omgeving hersteld.
Vooral Bert Anciaux, voormalig federaal minister van verkeer, houdt, alle argumenten ten spijt, vol dat het door hem ingestelde Spreidingsplan werkt. Door die starre houding wordt een unaniem Vlaams standpunt onmogelijk. En door die onenigheid in de Vlaamse rangen, wordt de Vlaamse onderhandelingspositie tegenover het Brusselse Gewest ondermijnd.
Alle bewonersgroepen rond de luchthaven roepen minister Anciaux dan ook op om persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan de belangen van 300.000 direct omwonenden van de luchthaven.
De gemeentebesturen van Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Kraainem en Wezembeek, de bewonersgroepen Wake Up Kraainem, AWACCS, dB25L en Zone-S, en Natuurpunt zijn geshockeerd door het nieuwe plan van de Vlaamse Regering, dat
1) géén alternatief is voor het Spreidingsplan dat tot de huidige impasse heeft geleid,
2) de onderhandelingen tussen de betrokken gewesten hypothekeert en daardoor
3) zal leiden tot een nefaste escalatie van nieuwe overlast en juridische procedures, die de stabiliteit en de rechtszekerheid van de luchthaven, haar werknemers en de omwonenden volledig zullen ondermijnen.
De conclusie is duidelijk: Terugkeren naar de situatie van voor 1999 en de exploitatie van de luchthaven binnen de huidige infrastructuur, is de enige manier om het historisch gegroeide evenwicht tussen de luchthaven en de leefomgeving opnieuw te herstellen en duurzame rechtszekerheid voor de luchthaven, haar werknemers en omwonenden te garanderen.
Ter info: Ook de gemeentebesturen van Zaventem en Zemst spraken zich reeds unaniem uit voor de terugkeer naar het logisch preferentieel baangebruik van voor 1999.
Contacten
Algemeen via :
Michael Peeters (Zone-S): 0495/557195 of Henk Cuypers (Decibel 25L) : 0474/621606
Voor de gemeentebesturen :
Kampenhout : Mevr. Gwenny De Vroe, Schepen van Milieu 0495/608660
Kortenberg : Dhr. Henri Vannoppen, Burgemeester 0472/995091
Steenokkerzeel : Dhr. Karel Servrancks, Burgemeester 0475/787348
AvertissementL'asbl EPURES continue son parcours comme association environnementale.
Vous pouvez la retrouver sur son site et sur sa page Facebook. Nous laissons ce site ouvert comme archives particulièrement sur le dossier des nuisances aériennes.
Quelques liens importants
Notre actualité de l'aviationRecherche d'articles |
Bruxelles-National: le retour à l'avant 1999 défendu par les communes de Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Kraainem et Wezembeek...Une charge contre Mr Anciaux et son plan.Commentaires |
STOP AU SURVOL DE LA HULPE ET DU BRABANT WALLON (LES DERNIERES INFOS) : "standpunt Vlaamse Regering: Terugkeer naar 1999.EN NEERLANDAIS: http://tropdebruit.joueb.com/news/1136.shtml"